Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2025-04-28 13:51:15

Sälj din flexibilitet

Om du värmer ditt hushåll med direktverkande el, har värmepump, elbil eller solceller i kombination med hembatteri kan du tjäna på att sälja din flexibilitet till en så kallad aggregator. Aggregatorn samlar flexibilitet från flera olika hushåll och företag och säljer den sedan på så kallade stödtjänstmarknader (flexibilitetsmarknader).

Så här går det till att sälja flexibilitet

Genom att teckna ett avtal med en aggregator och låta aggregatorn styra delar av din elanvändning kan du få ersättning för den flexibilitet som aggregatorn säljer åt dig på olika stödtjänst­marknader (flexibilitets­marknader). Marknadspriset för flexibilitet växlar utifrån utbud och efterfrågan.

Mer om mikroproduktion av el

Mer om hur stödtjänster prissätts Länk till annan webbplats. (svk.se)

Aggregatorn samlar in flexibilitet från flera källor, det kan vara både hushåll eller företag som har möjlighet att använda el flexibelt, och säljer den sedan på flexibilitetsmarknader för att balansera elnätet. När du säljer din flexibilitet innebär det att du säljer möjligheten att bidra till att upprätthålla balansen i elnätet och för det får du en viss ersättning.

Vad är en aggregator?

För att kunna sälja flexibilitet måste du ta hjälp av en professionell aktör, en så kallad aggregator eller leverantör av aggregeringstjänster.

Aggregatorn samlar ihop flexibla resurser och paketerar till större enheter som i sin tur kan säljas och köpas på en marknad. Aggregatorn kan till exempel sätta in styrutrustning hos dig som elanvändare för värme eller laddningen av elbil.

Du ger aggregatorn möjlighet att styra till exempel laddningen av din elbil så att den startar när elanvändningen i samhället är låg i förhållande till elproduktionen, och stoppas när elanvändningen är hög. Även värmepumpar och solceller med hembatteri kan användas för att sälja flexibilitet. Att sälja din flexibilitet innebär att du säljer möjligheten att bidra till att upprätthålla balansen i elnätet.

Det finns också elhandelsföretag som erbjuder aggregeringstjänster, eller som det också kan kallas stödtjänster eller flextjänster.

Vad behöver jag ha för att kunna sälja min flexibilitet?

För att kunna sälja din flexibilitet behövs följande.

Elintensiv produkt

En eller flera elintensiva produkter behövs vars användning går att styra, så som en värmepump eller elbil.

Funktionalitet för att styra produkten på distans

Det behövs funktionalitet för att styra produktens elanvändning på distans. Om funktionaliteten inte redan finns inbyggd i produkten så behöver du köpa till och installera en separat styrutrustning. Inbyggd funktionalitet och separat styrutrustning kallas olika saker beroende på typ av produkt och tillverkare. Exempelvis kan inbyggd funktionalitet för styrning av elbilsladdning kallas ”smart laddning” och separat styrutrustning för värmepumpar för ”smart termostat”.

Internetuppkoppling

Det behövs internetuppkoppling för produkten som ska styras. Om produkten inte har inbyggd Internetuppkoppling, exempelvis via 4G eller 5G-simkort, så behöver du ha en separat Internetuppkoppling hemma och dela denna med produkten, exempelvis via WiFi.

Avtal med en aggregator

Ett eller flera avtal med aktörer (så kallad aggregator) om att styra och sälja den flexibilitet som produkten kan tillhandahålla på någon av de marknader där flexibilitet handlas. Även vissa elhandelsföretag erbjuder aggregeringstjänster.

Produkten ska vara tillgänglig när flexibilitet efterfrågas

Produkten som ska styras behöver vara tillgänglig för att leverera flexibilitet när flexibiliteten efterfrågas. Om du har en elbil vars laddning ska styras så behöver elbilen vara inkopplad i laddboxen. Har du ett hembatteri som ska styras så kan du behöva avsätta en viss andel av batteriets kapacitet till att leverera flexibilitet. Vilka krav en aggregator ställer på tillgänglighet bör framgå av avtalsvillkoren.

Jämför aggregatorer innan du väljer

En aggregator kan vara fristående eller vara en integrerad del av elhandesföretagens verksamhet. Elhandelsföretagen kan också samarbeta med en eller flera aggregatorer i syfte kunna tillhandahålla olika tjänster för styrning.

Du kan teckna avtal med en eller flera aggregatorer

Du som elanvändare kan teckna avtal med en eller flera aggregatorer, men varje enskild produkt i ditt hem kan bara ha en enskild aggregator kopplad till sig.

Elhandelsföretaget får inte hindra dig från att teckna avtal med en aggregator och du behöver inget godkännande från företaget (9 kap. 31 § ellagen).

Var hittar jag vilka företag som är aggregatorer?

Idag finns tyvärr ingen samlad förteckning över vilka företag som är aggregatorer och erbjuder olika tjänster till dig som elanvändare. Svenska kraftnät har en förteckning över vilka företag som är registrerade som leverantör av balanstjänster (BSP) och därmed kan leverera stödtjänster till deras marknader, men förteckningen inkluderar inte sådana företag som är samarbetspartners till leverantörerna av balanstjänster.

Leverantörer av balanstjänster - aktörslista Länk till annan webbplats. (svk.se)

Ei arbetar på att kunna hämta in och redovisa information om tjänster för att styra elanvändning i jämförelseverktyget Elpriskollen Länk till annan webbplats. (elpriskollen.se) Länk till annan webbplats., men innan det är på plats måste du själv söka upp och jämföra olika erbjudanden.

Tips för hur du hittar aggregatorer

Eftersom olika aktörer använder olika ord för att beskriva sig själva och de tjänster de erbjuder kan det vara lite knepigt.

Här har vi samlat exempel på sökord du kan använda. Kombinera gärna sökord om du har svårt att hitta rätt.

Aggregatorer och deras tjänster

  • aggregator
  • leverantör av aggregeringstjänster
  • virtuellt kraftverk
  • virtual power plant
  • VPP
  • leverantör av balanstjänster
  • BSP
  • stödtjänster eller flexibilitetstjänster.

Tjänst för att styra uppvärmning

  • smart värmestyrning
  • smart temperaturstyrning
  • smart termostat.

Tjänst för att styra elbilsladdning

  • smart laddning
  • integrerad laddning
  • smart laddbox.

Tjänst för att styra hembatteri

  • smart laddning
  • smart hembatteri
  • smart batteri.

Jämför alltid innan du väljer. Valet av aggregator påverkar vilka tjänster du har tillgång till och kan påverka hur mycket ersättning du får för den flexibilitet du levererar.

Kolla upp det här när du jämför olika aggregatorer och deras tjänster.

Vilka produkter kan aggregatorn styra?

Vissa kan erbjuda styrning av en enstaka produkt, medan andra erbjuder styrning av många olika produkter. Vissa har integrerat sina tjänster med mjukvaran i en produkt så att styrningen kan ske direkt, medan andra kanske kräver installation av extern styrutrustning.

Vilka prissignaler kan aggregatorn styra mot?

Ta reda på vilka prissignaler aggregatorn styr mot. Kan de exempelvis sälja din flexibilitet och sänka dina kostnader utifrån elpriset timme för timme, elnätstariffen med effektavgift, din egen elproduktion.

Hur ser aggregatorns villkor ut för att använda tjänsterna?

Läs alltid igenom de allmänna avtalsvillkoren och de specifika villkoren för den tjänst du är intresserad av om sådana finns. Där bör det framgå hur du blir ersatt för din flexibilitet, vilka krav på tillgänglighet som finns och andra viktiga saker som påverkar hur tjänsten fungerar.

Det finns företag som inte ger ersättning för flexibilitet

Det finns företag som erbjuder tjänster för att styra olika produkter. Men alla är inte aggregatorer som styr mot någon av de marknader som kan ge dig ersättning för din flexibilitet.

Det är därför viktigt att du tar reda på vad företaget erbjuder för typ av styrning. Ju fler prissignaler företaget kan ta hänsyn till i sin styrning, desto större möjligheter har du att tjäna pengar på din flexibilitet eftersom du gör större nytta för elsystemet.

Välj vad du vill läsa mer om:

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL