2025-06-14 06:29:57
Sammanfattning av Ei:s marknadsövervakning 2024
Energimarknadsinspektionen (Ei) arbetar med att övervaka grossistmarknaden för energi i syfte att förhindra otillbörlig marknadspåverkan och stärka transparensen. Nu finns en sammanfattning av marknadsövervakningen för 2024.
Under 2024 har Ei behandlat 28 ärenden om misstänkta överträdelser enligt Remit. De misstänkta överträdelserna har bland annat handlat om misstänkta brott mot bestämmelserna mot insiderhandel, offentliggörande av insiderinformation och rapportering av transaktioner. Totalt fattades beslut i 21 ärenden, varav ett anmäldes till åklagare för vidare utredning.
Inom ramen för tillsyn enligt transparensförordningen har Ei granskat 771 marknadsmeddelanden som publicerats av aktörer med koppling till den svenska marknaden. Av dessa har 37 meddelanden granskats mer ingående. Av de ärenden som utreddes under året anmälde Ei ett ärende till åklagare. Ärendet gällde en misstänkt överträdelse av förbudet mot insiderhandel i artikel 3 och otillbörlig marknadspåverkan i artikel 5.
Samtliga ärenden som lämnades över till Ekobrottsmyndigheten under 2023 har avslutats utan att åtal har väckts.
Rapporten: Marknadsövervakning Ei PM2025:05 Länk till annan webbplats.
Så här jobbar Ei med Remit
Utifrån Remit övervakar Ei grossistmarknaderna för el och gas, genom att granska transaktionsdata som samlas in av EU-myndigheten Acer*.
I första hand får varje nationell tillsynsmyndighet ta del av data som gäller handel i det egna landet. Men genom samarbetet på EU-nivå har tillsynsmyndigheterna möjlighet att vid behov också dela vissa data med varandra. Förutom att Ei får tillgång till transaktionsdata via Acer kan marknadsaktörer och allmänheten tipsa Ei om misstänkta fall av överträdelser av Remit.
När Ei får information om en misstänkt överträdelse sker en bedömning. Om det finns anledning att anta att en överträdelse av regelverket har skett lämnas ärendet över till Ekobrottsmyndigheten.
* Fotnot: The European Agency for the Cooperation of Energy Regulators (Acer) är en byrå för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter inom energiområdet.
Så här jobbar Ei med transparensförordningen
Transparensförordningen (EU) nr 543/2013 anger bland annat tidsgränser för när aktörer måste offentliggöra information om otillgängligheter i form av marknadsmeddelanden och hur snabbt informationen ska offentliggöras.
Ei går kontinuerligt igenom marknadsaktörernas redovisning av marknadsmeddelanden. Om ett marknadsmeddelande inte uppfyller kraven i transparensförordningen kontaktar Ei aktören för mer information. Ei kan även kräva en redogörelse för vad som har hänt i det specifika fallet eller en beskrivning av aktörens rutiner kring offentliggörande av informationen. Om Ei kommer fram till att aktören inte följer tranparensförordningens bestämmelser kan myndigheten fatta beslut om att förelägga aktören om att vidta åtgärder.