2025-06-14 00:57:26
Förenklat underlag
Ett förenklat underlag beskriver vilka väsentliga miljöeffekter som kan uppstå till följd av er verksamhet. Ett väl genomarbetat underlag minskar risken för kompletteringar och lång handläggningstid.
- Förenklat underlag (tidigare kallad liten MKB)
- Det här ska ett förenklat underlag innehålla
- Ett förenklat underlag tas fram efter undersökningssamråd
- Utgå från kraven som ställs på en miljökonsekvensbeskrivning
- Vad räknas som väsentliga miljöeffekter?
- Tänk på det här innan ni skickar in ett förenklat underlag
- Frågor och svar
- Hjälp oss bli bättre
- Kontakta oss
Denna information riktar sig i första hand till elnätsföretag som ansöker om nätkoncession för linje som inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Förenklat underlag (tidigare kallad liten MKB)
Från 1 januari 2025 har benämningen för liten miljökonsekvensbeskrivning ändrats till ett förenklat underlag. Prop. 2023/24:152 Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning Länk till annan webbplats.
Det här ska ett förenklat underlag innehålla
Ett förenklat underlag ska alltid beskriva
- hur samrådet har gått till
- vilka väsentliga miljöeffekter som kan uppstå till följd av er verksamhet
- om ledningen berör särskilda skyddade områden förtecknade som Natura 2000 (se 7 kap. 27 § miljöbalken).
Ett förenklat underlag kan bli översiktlig eller mer omfattande beroende på vilka miljöeffekter som kan vara aktuella vid den valda platsen.
Ett förenklat underlag tas fram efter undersökningssamråd
Om länsstyrelsen efter undersökningssamrådet fattat ett beslut om att verksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan räcker det med att ni tar fram ett förenklat underlag. Tänk på att skicka med länsstyrelsens beslut som en bilaga till er ansökan.
Utgå från kraven som ställs på en miljökonsekvensbeskrivning
Vad som ska ingå i ett förenklat underlag får ni som ansöker avgöra utifrån det underlag och de synpunkter ni samlat in. Men det ställs vissa grundläggande krav även på ett förenklat underlag. Ett bra utgångsläge är att ha med de uppgifter som ska finnas med i en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) så länge det inte är uppenbart att inte uppgifterna behövs.
Genom att ta höjd för att ert underlag kan behöva ta upp bedömningar som ingår i en MKB minskar ni risken för kompletteringar. Beskriv också vilket underlag ni tagit fram och hur.
Använd länsstyrelsens beslut om att ledningen inte antas medföra betydande miljöpåverkan som vägledning. Där kan det framgå vilket underlag ni behöver ta fram. Kontakta berörd länsstyrelse om ni är osäkra.
Vad räknas som väsentliga miljöeffekter?
Vad som räknas som väsentliga miljöeffekter skiljer sig åt beroende på förutsättningarna i respektive ärende. Här kan ni läsa vad Ei och berörda länsstyrelser har ansett vara väsentliga miljöeffekter i några ärenden där länsstyrelsen har fattat beslut om att verksamheterna ej kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Exempel 1 - jordbruk
Ett företag ska genomföra en ändring av en befintlig luftledning enligt 2 kap. 27 § ellagen. Länsstyrelsen bedömer att intrång i brukningsvärd jordbruksmark bör höra till de väsentliga miljöeffekter som ska hanteras i ansökan.
I ansökan till Ei beskriver företaget hur brukningsvärd jordbruksmark berörs av vald sträckningsändring. Utgångspunkten är att så få stolpar som möjligt ska placeras i åkermark. Företaget motiverar varför intrånget är befogat.
Under ansökningsprocessen kommer det inte in några synpunkter gällande jordbruk.
Ei anser att företaget har beskrivit påverkan och åtagit sig tillräckliga hänsyns- och skyddsåtgärder och godkänner ändringsansökan.
Exempel 2 – vattenmiljö och hydrologi
I samband med att ett elnätsföretag ska ansöka om att anlägga en ny 130 kV-markkabel låter företaget genomföra en naturvärdesinventering som visar att ledningen korsar en lövsumpskog med påtagligt biotopvärde samt passerar ett vattendrag. I underlaget till ansökan anger företaget att borrning används i första hand vid passage av vattendraget, men om det inte är möjligt kan schaktning bli aktuellt.
Ei anser att företaget inte tillräckligt väl har beskrivit vilka effekter och konsekvenser ledningen får på hydrologi och naturvärden i sumpskogen och vattendraget i det fall det blir aktuellt med schaktning inom dessa miljöer. Även länsstyrelsen efterfrågar liknande uppgifter i remiss.
Företaget kompletterar med efterfrågade uppgifter, och informerar Ei och länsstyrelsen om att företaget kommer att anmäla vattenverksamhet om det blir aktuellt med schaktning inom vattendraget, vilket innebär att länsstyrelsen får insyn och möjlighet till tillsyn.
Ei beviljar ansökan och förbinder företaget att verksamheten ska ske i huvudsak enligt vad som uppgetts i ansökan med bilagor och vad företaget i övrigt åtagit sig i ärendet, vilket inkluderar hänsyns- och skyddsåtgärder vid arbeten inom de identifierade vattenmiljöerna.
Exempel 3 - fåglar
Ett elnätsföretag ansöker om att ändra sträckning för en befintlig luftledning enligt 2 kap. 27 § ellagen. Ändringen berör ett odlingslandskap i en dalgång. Länsstyrelsen bedömer att störningar på fågellivet bör höra till en miljöaspekt som ska beskrivas i det förenklade underlaget, eftersom störningar på fågellivet i detta fall kan utgöra en väsentlig miljöeffekt.
Företaget låter konsulter ta fram en artskyddsutredning utifrån den kända kunskap som finns om fågellivet. Resultatet visar att ett flertal känsliga fågelarter förekommer längs sträckningen. Konsulterna rekommenderar företaget att vidta skyddsåtgärder i form av att undvika störningar under fåglarnas huvudsakliga häckningstid samt att montera fågelavvisare där sträckningen går över odlingslandskapet.
Om skyddsåtgärder inte är möjliga rekommenderar konsulterna i stället fördjupade artskyddsutredningar för att i detalj utreda omfattningen på arternas lokala, regionala och nationella bevarandestatus.
Brist i ansökan att det saknas åtaganden
Företaget väljer att gå vidare utan att genomföra fördjupade artskyddsutredningar. I miljökonsekvensbeskrivningen åtar sig företaget att genomföra skyddsåtgärder där så är möjligt och lämpligt.
Ei begär en komplettering för att företaget ska förtydliga om det åtar sig skyddsåtgärder eller inte, samt vad konsekvenserna blir för fågellivet i det fall skyddsåtgärder inte är möjliga. Företaget kompletterar ansökan och anger att de åtar sig att undvika störningar under häckningstid. De vill däremot avvakta att planera uppförande av fågelavvisare till detaljprojektering, för att de anser det mer lämpligt att samråda med länsstyrelsen om det.
Ei förenar beslutet med ett villkor om att sätta upp fågelavvisare
Ei bedömer att påverkan på fåglar i detta fall kan innebära en väsentlig miljöpåverkan och ska hanteras inom ramen för koncessionsprövningen. Då skyddsåtgärder är en relevant åtgärd för att undvika otillåten påverkan på fåglar anser Ei att det är motiverat att villkora beslutet med att fågelavvisare ska uppföras på sträckningen över jordbruksmark. Val av fågelavvisare, placering samt avstånd mellan fågelavvisarna ska ske i samråd med länsstyrelsen.
Tänk på det här innan ni skickar in ett förenklat underlag
Det förenklade underlaget skickar ni in som en egen bilaga i pdf-format. Enklast är att ladda upp filen i e-tjänsten Dinkel. Det underlättar om ni inte använder samma underlag till flera olika ansökningsärenden hos Ei. Gör hellre en egen version till varje ärende.
För att underlätta handläggningen av er ansökan bör ni undvika att ange känslig information i underlaget eftersom den ska publiceras på Ei:s webbplats under remisstiden.
Om känslig information är viktig i ärendet kan den i stället framgå av bilagor som ni sekretessmarkerar. Exempel på uppgifter som kan vara känsliga är affärshemligheter, personuppgifter och information om skyddsklassade arter.
Frågor och svar
Här hittar du frågor och svar om koncessioner
Hjälp oss bli bättre
Hör gärna av dig om du uppmärksammar några problem eller har förbättringsförslag gällande vår information.