Vill du lyssna på innehållet på ei.se? Starta genom att trycka på Spela upp i verktygspanelen. Du kan också pausa, stoppa, spola framåt eller bakåt, justera volym och uppläsningshastigheten.

2024-12-14 04:52:12

Frågor och svar om övergången till kvartspris

Under 2025 kommer handeln på intradag- och dagen föremarknaderna gå över till 15 minuters handelsperiod. Här finns information i form av frågor och svar om hur denna övergång kommer påverka elhandelsföretagen.

Frågor och svar

Informationen på denna sida vänder sig i första hand till elhandelsföretagen.

Ett avtal med dynamiska elpriser är ett avtal vars elpris återspeglar de priser som gäller på spotmarknaderna med ett intervall som minst motsvarar frekvensen för avräkning på marknaden (1 kap. 4 § ellagen (1997:857)).

Med spotmarknaderna menas dagen före- och intradagsmarknaderna. Dessa marknader kommer gå över till 15 minuters handelsperiod men inte samtidigt. Intradagsmarknaden kommer vara först och efter en period (troligen några månader) kommer även dagen före-marknaden gå över till att handla el med 15 minutersperiod.

Just nu (hösten 2024) sker handeln på intradagsmarknaden och dagen-föremarknaden per timme. Det innebär att nu är alla timprisavtal dynamiska avtal enligt ellagen. Men när dagen före-marknaden har gått över till handel per kvart är det kvartsprisavtal som räknas som dynamiska avtal enligt ellagen. Timprisavtal räknas då inte längre som dynamiska avtal.

Det finns inga bindande regler om hur elavtal ska benämnas i marknadsföring eller liknande. Men ha gärna ambitionen att använda benämningar som gör det enkelt för kunden, eftersom det kan vara svårt för konsumenter och mindre företagskunder att förstå alla olika avtalstyper. Det blir ännu krångligare om avtalstyper benämns på olika sätt inom branschen.

För att göra det enklare för kunderna att förstå de olika avtalstyperna rekommenderar Ei att avtalen så långt som möjligt benämns på liknande sätt. Det vill säga avtal som har ett elpris per timme benämns som timprisavtal eller avtal med timpris. Avtal som mäts per kvart benämns helst som kvartsprisavtal eller avtal med kvartspris.

Ja, kunden måste lämna samtycke. Av ellagens 9 kap. 17 § framgår följande.

  • Innan en elleverantör och en elanvändare ingår ett avtal med dynamiskt elpris ska elleverantören informera elanvändaren om vilka möjligheter, kostnader och risker som finns med ett sådant avtal och särskilt inhämta elanvändarens samtycke till de villkor som ett dynamiskt elpris innebär.
  • Ett gällande elavtal får inte omvandlas till ett avtal med dynamiskt elpris utan att elanvändaren har fått den information som avses i första stycket och lämnat sitt samtycke.

Detta innebär att en kund måste samtycka särskilt till att ingå ett avtal med dynamiskt elpris. Just nu (hösten 2024) är timprisavtal ett dynamiskt avtal, men när dagen före-marknaden har övergått till handel per kvart är det kvartsprisavtal som omfattas av bestämmelsen, inte timprisavtal.

Ei anser att samtycket ska lämnas särskilt

Det räcker alltså inte att kunden godkänner avtalsvillkor där det framgår att avtalet är ett dynamiskt avtal eller att elhandlaren ändrar avtalsvillkoren i enlighet med de krav som finns. Kunden måste få den information som krävs och sedan samtycka separat till att ingå ett dynamiskt avtal utan att de samtidigt samtycker till andra villkor.

När dagen före-marknaden övergår till handel per kvart kommer kunderna ha ett timprisavtal som då inte längre är ett dynamiskt avtal eftersom kvartsprisavtalen har tagit över den rollen.

Frågan är då om kunderna behöver samtycka särskilt till att deras avtal ändras från timprisavtal till kvartsprisavtal. Vid en första tolkning av denna bestämmelse i ellagen framstår det som att samtycke måste inhämtas. Ei anser att detta är en speciell situation och att bestämmelsens syfte uppfylls om elhandelsföretagen sköter övergången enligt nedanstående tre principer.

När behöver samtycke inte inhämtas?

Ei anser att en kund som har ett dynamiskt avtal inte behöver lämna särskilt samtycke när elbörsen övergår till handel per kvart om följande kriterier är uppfyllda.

  1. Kundens prissättning fortsätter att följa elbörsens spotpris och går från att följa spotpriset per timme till att följa spotpriset per kvart.
  2. Kundens elpris ska ändras från ett timpris till ett kvartspris inom två kalendermånader efter att spotmarknaderna har gått över till 15 minuters handelsperiod (och kvartsprisavtal därmed räknas som avtal med dynamiskt elpris enligt ellagen).
  3. Kundens avtalsvillkor måste tillåta en övergång från tim- till kvartsprisavtal vid tiden för bytet.

Kunden ska informeras om ändringen

Men observera att kunden ska informeras om ändringen av avtalsvillkoren i enlighet med 9 kap. 23 § ellagen.

Nej, utgångspunkten är att fullmakt inte ska behövas för byte från timprisavtal till kvartsprisavtal i och med att elnätsföretagen är skyldiga att kvartsmäta alla dygnsavräknade mätpunkter från och med 1 jan 2025 (vilket innebär att timmätning ersätts av kvartsmätning).

Elnätsföretagen ska redan nu skicka kvartsmätvärden till elhandelsföretagen för alla mätpunkter som kvartsmäts. Det är upp till elhandelsföretagen att använda de kvartsmätvärden de får på det sätt som avtalet med kund tillåter.

Det finns inga särskilda regler om just kvartsvärden. Precis som förut gäller bestämmelsen i ellagens 9 kap. 24 § som säger att vid avsaknad av mätvärden får elhandelsföretagets faktura baseras på beräknad förbrukning.

Om elhandelsföretagen får mätvärden i fel upplösning eller inte får några mätvärden alls kan det innebära att det blir omöjligt att debitera kunden utifrån deras förbrukning per kvart.

Om elnätsföretaget skickar tim- eller månadsvärden när elhandelsföretaget hade förväntat sig kvartsvärden (mätvärden i fel upplösning) får en alternativ debiteringsmodell användas. Eftersom det inte framgår tydligt av bestämmelsen i ellagen vad som gäller i en sådan situation kan det vara lämpligt att det i stället framgår av kundens avtalsvillkor.

Allmänna avtalsvillkoren EL 2012 K (rev 2) under avsnitt 3 om mätning finns på Energimarknadsbyråns webbplats Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om elmätning

De avräkningsmetoder som finns idag kommer finnas kvar fram till övergången och även efter övergången till handel per kvart, det vill säga dygns- och månadsavräkning.

Elnätsföretagen ska senast den 1 januari 2025 ha installerat smarta elmätare som uppfyller funktionskraven för elmätare. De nya smarta mätarnas inställningar ska kunna ändras på distans. Registreringen av mätvärden ska därför kunna bytas mellan dygns- och månadsavräkning så att ett byte till ett dynamiskt kan göras på kort tid.

Det kommer finnas flera avräkningsformer framöver. Vilka som är tillgängliga för en kund beror på om mätaren har kunnat bytas.

Mer om avräkning finns på frågor och svar om elmätning

Enligt 9 kap. 18 § ellagen ska elhandelsföretag som har leveransavtal med fler än 200 000 elanvändare erbjuda avtal med dynamiska elpriser till elanvändare som har sådan mätare och mätutrustning som krävs.

Efter övergången till handel per kvart innebär denna skyldighet endast att sådana elhandelsföretag måste erbjuda kvartsprisavtal. De behöver då inte längre erbjuda timprisavtal.

Efter övergången till handel per kvart ska kvartsprisavtal rapporteras in till jämförelsesajten Elpriskollen (elpriskollen.se Länk till annan webbplats.).

Rapportera in uppgifter om elavtal

Ei arbetar just nu med att lägga till en skyldighet att rapportera in kvartsprisavtal i inrapporteringsföreskrifterna för Elpriskollen (Ei:s föreskrifter och allmänna råd om elleverantörers skyldighet att lämna uppgifter om priser och leveransvillkor som tillämpas mot elanvändare (EIFS 2023:2). Till och med den 21 oktober fanns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

De ändrade föreskrifterna ska ha trätt i kraft till dess att kvartsprisavtalen införs på marknaden.

Ei:s nyhet — På remiss: ändring av föreskriften om inrapportering till elpriskollen Publicerad: 2024-09-30

Kontakta oss

Hittade du inte svar på din fråga kan du mejla till oss (registrator@ei.se) eller använda vårt kontaktformulär längst ner på denna sida. Kommer det in frågor som kan vara av intresse för flera, uppdateras frågorna och svaren på denna sida.

Skicka meddelande till oss

Eftersom Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet gäller offentlighetsprincipen. Det innebär att innehållet i ditt meddelande kan bli allmän handling och lämnas ut om någon begär det. Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska kunna nå dig, men undvik helst känsliga uppgifter i meddelandet.

Läs mer här om allmänna handlingar och offentlighetsprincipen och hur vi hanterar personuppgifter.








AvsandarURL